Arbetsinstruktion rengöring evakueringsfläkt i kök

Arbetsinstruktion rengöring evakueringsfläkt i kök

Evakueringsfläkten är monterad bakom kryddhyllan i köket och driver ventilationen i lägenheten, den drar ut luft genom ventil i badrum samt genom fläktkåpan i köket där det även finns reglage för att styra fläkten.

Rengöring är lägenhetsinnehavarens ansvar och ska genomföras årligen.

Arbetsinstruktion rengöring evakueringsfläkt i kök

Verktyg:

 • Skruvmejsel
 • Liten smaltång/radiotång (smal, spetsiga käftar)
 • Ett spetsigt föremål/rak tråd
 • Dammsugare
 1. Skruva ur de fyra skruvarna som sitter på kortsidorna och håller kryddhyllan på plats. När du skruvar så håll emot med en mejsel på andra sidan (inuti skåpet intill). Använd det spetsiga föremålet att peta ut hylsmuttern med, alt. knacka på skruven, så kommer hylsmuttern ut på andra sidan. Börja med dom nedersta så lär du dig tekniken.
 2. Viktigt! Nu ska du lyfta ned hyllan. Ha gärna en extra person bakom dig som stöttar upp då hyllan kan sitta i spänn då den skall lossas och står du då på en stol kan du lätt falla bakåt. (Vi vill inte ha några olyckor)
 3. När hyllan är borttagen – drag ur elkontakten omgående (grå sannolikt) samt drag ur den svarta kontakten som kommer från spiskåpan. Memorera hur den svarta kontakten sitter.
 4. Knäpp upp haken under själva fläktlådan och haka sedan av (lyft) hela förstycket till lådan. Har du inte tagit loss den svarta kontakten kan du inte lyfta av förstycket. Fläktmotorn sitter fast i förstycket så den väger något mer än man annars kanske tror.
 5. Knäpp loss locket över fläkten. Lossa fläkthjulet med handkraft genom att vrida den svarta fläktcylindern motsols (alt. upptill på svarta cylindern finns tre små hål). Håll fast fläktbladen med handen och stoppa i en radiotång/låten smal tång i de två hålen och vrid fläktcylindern motsols). Fläkthjulet skall då lossna.
 6. Dags för rengöring. OBS det är enbart fläkthjulet som du kan stoppa ner i vatten för rengöring och därefter torka det rent.
 7. Rengör själva fläkthuset genom att skrapa, torka och dammsuga.
 8. Rengör så långt upp du når i fläktröret- röret som går från fläkthuset och uppåt.
 9. Själva fläkten får absolut inte komma i kontakt med vatten då det är en elmotor och det kan skapa gnistbildning vid återstart. Dammsug istället ex. med det smala tillbehörsröret.
 10. Montera tillbaka allt i omvänd ordning. Fläkthjulet skall falla på plats (finns en styrpinne) och fixeras genom att hålla i fläkthjulet och vrida den svarta cylindern medsols. Sätt först tillbaka den svarta kontakten på korrekt sätt och därefter den grå elkontakten. Starta fläkten och kontrollera alla funktioner.
 11. Om allt fungerar som det ska kan du sätta tillbaka kryddhyllan. Att få hålen korrekt mitt för varandra där hylsan och skruven skall mötas underlättar om man har någon tunn tråd/spetsigt föremål att sticka igenom.

Det låter mer komplicerat än vad det är. Det tar ca en timma! Lycka till!

Kommentarer är stängda.